Zomer 2014, nr. 49

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift


Cees Kingma reconstrueert hoe het is gelukt de laatste monumentale pakhuizen aan de Veerdijk in Wormer te behouden voor de toekomst.

P.M. Nugter vertelt hoe het tuindersgeslacht Nugter de Zaanstreek voorzag van verse groenten, tot de stadsuitbreidingen van de tweede helft van de vorige eeuw hier een eind aan maakten.

Weidemolentjes zijn een karakteristiek onderdeel van het Noord-Hollandse landschap, zoals George Slieker ons laat zien.

John Pasman onderzocht de trage besluitvorming rond introductie en afschaffing van de strontton in Wormerveer, waar de laatste pas in 1968 verdween.

Bij baggerwerkzaamheden in het Wormer- en Jisperveld kwam onverwacht tweede gebruik van bepaalde walvisbotten aan het licht. Piet Kleij vertelt hoe dat zit.

Recente geschiedenis: Jur Kingma staat stil bij de succesvolle, maar vergeten bedrijfsbezetting in 1978 van stijfselfabriek De Bijenkorf.

Cor van Dongen beschrijft de geschiedenis van de Marvelo-fabriek van supermarktconcern Albert Heijn.

Onbekend object in het Zaans Museum: George Slieker bekijkt een houten schooltas.

Monumenten spreken: verhalen bij de gedenksteen in de gevel van de Nederlandse hervormde kerk in Krommenie en de gedenksteen bij De Bijenkorf (tegenwoordig Tate and Lyle) in Koog aan de Zaan.

Boekennieuws: twee catalogi van kunstenaars met Zaanse wortels, schaduwkanten van het verzet in WOII en het jaarboek 2013 van het Historisch Genootschap Wormer.
Verenigingsnieuws.
Kroniek: Jaap de Koning hield het Zaanse nieuws van januari tot en met maart bij.
Agenda: wat is er te doen in de komende drie maanden.