Zomer 2013, nr 45

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 In Koog aan de Zaan staat een mooi Rijksmonument, het pand van de Johanna Elisabeth Stichting. George Slieker beschrijft hoe het daar kwam en waartoe het heeft gediend.

10 Bij opgravingen in Oostzaan werd een duimstok gevonden. Piet Kleij vertelt hoe zo’n ding gebruikt werd en hoe dat voor de invoering van het metrieke stelsel zat met maten.

12 Behalve advocaat was Jacob Cornelis Honig (1745-1817) ook vertaler en schrijver van toneelwerk. George Slieker belicht deze interessante telg uit het geslacht Honig.

16 Prachtige kunstnijverheid: de waaier. In de serie Objecten uit het Zaans Museum beschrijft George Slieker een fraai exemplaar.

18 Cor van Dongen doet in het tweede deel van zijn verhaal over Fort bij Krommeniedijk uit de doeken hoe het eraan toeging tijdens de mobilisatie 1914-1918 en tijdens de Twee-de Wereldoorlog.

22 Dat was schrikken, toen in december 2012 de Bonifatius-kerk aan de Oostzijde plotseling gesloten werd wegens instortingsgevaar. Cees Kingma legt uit wat er aan de hand is.

26 In Zaandam werd het Ruslandjaar geopend met een maritieme manifestatie. George Slieker was erbij.

28 Wist u dat de eerste Nederlandse schoonheidskoningin een Zaanse was? Cor van Dongen stelt haar aan u voor.

32 De huidige economische crisis is nog lang niet afgelopen. Jur Kingma zocht uit hoe het Zaanse bedrijfsleven zich uit de vorige grote crisis redde, die van de jaren dertig.

36 De Stichting Monumenten Spreken zoekt mensen die de verhalen achter de oorlogsmonumenten kunnen vertellen.

38 Boekennieuws. Nieuwe uitgaven over de Zaanstreek be-licht.

41 Verenigingsnieuws. Berichten van de erfgoedorganisaties die voor iedereen interessant zijn.

43 Kroniek. Drie maanden de Zaanstreek, van januari tot en met maart 2013.

46 Agenda. Tips voor uitstapjes en evenementen in de zomer.