Zomer 2012, nr. 41

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 De oude toegang tot de Zaanse Schans, in de hoek van de Leeghwaterweg en de Julianabrug, krijgt een nieuw aanzien: de tuin bij het Uurwerkmuseum, die wordt afgegrensd door de theekoepel, krijgt een barok-aanleg met Noord-Hollandse kralentuin. Pieter Gravesteijn vertelt.

7 In december 2011 dook bij Christies in Londen een schilderij op met signatuur P. Saenredam. Het kwam niet in veiling. Bert Koene weet hoe het zit.

10 Architect Ron Balthusse laat u nader kennismaken met het rijke oeuvre van de terecht aan de vergetelheid ontrukte katholieke Zaanse architect S.B. van Sante.

14 Tussen de Zaan en het Westzijderveld ligt al eeuwenlang de Zaandijker sluis, tegenwoordig in bedrijf gehouden door een ploeg vrijwilligers. Herman Olde vertelt over dit mooie stukje Zaans verleden.

18 Mens in zijn monument (5), De ‘Vrouwe Linda’.

20 Onbekende en verborgen schatten uit het Zaans Museum: een beschilderd kamerscherm uit de achttiende eeuw.

22 In het Molenmuseum zijn tal van modellen op schaal te bewonderen, van molens en scheepjes. Veel daarvan komen uit de vaardige handen van Bruun van de Stadt, Cor van Dongen sprak met hem.

26 Fris op de Westzijde, ooit een gerenommeerde manufacturen-handel, stuurde prachtig versierde nota’s aan de clientèle George Slieker zocht uit wat we daarvan kunnen leren.

30 De Zaanstreek telt de nodige wielercoryfeeën. Een van hen was Bouk Schellingerhoudt. Cor van Dongen haalde met diens dochter herinneringen op.

34 Palingvissen in Zaanse wateren, een bijna uitgestorven ambacht. Conny Scholtes mocht een keertje mee.

38 Boekennieuws. Nieuwe uitgaven over de Zaanstreek belicht.41 Verenigingsnieuws. Berichten van de erfgoedverenigingen die voor iedereen interessant zijn.

42 Kroniek. Drie maanden de Zaanstreek, van januari tot en met maart.

46 Agenda. Tips voor uitstapjes en evenementen in de zomer