Zomer 2011, nr 37

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 De bouw van een stenen chocoladefabriek in Zaandijk was voor een groep Zaankanters aanleiding in het geweer te komen. Zij wilden niet dat de Zaanse houtbouw in de Zaanstreek zou worden verdrukt. Met steun van Zaanse gemeenten en de Stichting Zaans Schoon werd zo de grondslag gelegd voor een Zaans `houtbouwreservaat’: de Zaanse Schans.

10 De Zaanse arbeider Fokke Bosman schreef vroeg in de jaren zestig zijn autobiografie. In de periode voor de Tweede Wereldoorlog was hij politiek bijzonder actief: achtereenvol-gens als anarchist, communist en vervolgens als revolutionaar-socialist. Linkse studenten vroegen hem zijn herinneringen op schrift te stellen.

13 Toen de Zaanse industrie verstoomde, maakten windmolens allengs plaats voor stenen fabrieksgebouwen. Bedrijven zoals Bloemendaal en Laan liepen daarbij voorop. Hun bedrijfspanden werden gebouwd door de Gebroeders Gorter. De productiemethodes in deze bedrijven weken weinig af van wind-molenmechanieken.

17 Niet alleen Zaanse tuinen (beschreven in het vorige nummer van Zaans Erfgoed) maar ook Zaanse gevels werden in hun uiterlijk beinvloed door de stijl van Lodewijk XIV. Maar je moet er wel naar zoeken.

21 Het Zaans Museum bezit portretten van onder anderen Claas Caeskoper te Koog aan de Zaan. Deze werden gemaakt door Johan Thopas. In de kunsthistorische literatuur krijgt hij nauwelijks aandacht. Hoe komt dat en waarom heeft hij zo weinig sporen in archieven nagelaten?

25 Het pakhuis Batavia aan de Veerdijk in Wormer is door een restauratie weer in oude luister hersteld.

29 Zaandam viert dit jaar dat tweehonderd jaar geleden de dorpen Oost en Westzaandam werden samengevoegd tot de stad Zaandam. Of Napoleom zelf daarbij was betrokken is twijfelachtig. 34De mens in zijn monument. De eerste aflevering van een serie.

37 Boekennieuws. Nieuwe uitgaven over de Zaanstreek belicht.

40 Kroniek. Drie maanden de Zaanstreek van januari tot en met maart 2011.

43 Verenigingsnieuws. Nieuws voor de leden van de eigen club dat ook anderen kan interesseren.

46 Agenda. Tips voor uitstapjes in de zomermaanden.