Zomer 2009, Nr. 29

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

         Amateur-archeologen van de AWN vonden op een perceel in Jisp gebrandschilderd vensterglas uit de zeventiende eeuw. De voorstelling erop heeft betrekking op een tekst uit het Oude Testament: ‘de Drie Jongelingen in de Oven’.

8          In de Nauernase Vaart te Krommenie ligt de ‘Hubertus’, een Oostzeetjalk die in de jaren zeventig werd gekocht en zeilvaardig gemaakt door een binnen de scouting ontstane vriendengroep. Een drijvend clubhuis, dat onder meer in stand wordt gehouden doordat het als feestruimte kan worden gehuurd.

12        De Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd in 1776 gedrukt op papier van Zaanse moleneigenaars. Van de tweehonderd gedrukte exemplaren bleven er 25 bewaard. De watermerken zijn van J. Honig en Zoonen, Adriaan Rogge en D. & C. Blaauw.

16        Naast ‘grote monumenten’ zijn er ook zogenoemde ‘kleine monumenten’. Deze krijgen niet altijd de aandacht en bescherming die ze verdienen. Zo werd omstreeks de laatste eeuwwisseling het gemaal De Parel in de Assendelver Veenpolder gesloopt

19      Een bijzondere handwerktechniek uit de zeventiende en achttiende eeuw wordt wel aangeduid als ‘Zaans stikwerk’. Die naam suggereert dat de techniek uit de Zaanstreek afkomstig is, maar dat is niet het geval. Hoe ontstond de verwarring?

24      Leden van de Zaandijkse familie Breet vertrokken in juli 1836 met twee rijtuigen voor een vakantiereis naar Kleef. Die bestemming bereikten zij niet. Het gezelschap werd geteisterd door eindeloze regen en door ziekte.

28        Zaandijk telde in het verleden een groot aantal tuinen. Het dorp was een prachtige groene plaats. Monumentale historische bomen herinneren daar nog aan.

31        Kroniek. Zaanse gebeurtenissen van januari tot en met maart 2009.

34        De Zaanse industrie kampte in de jaren zestig in toenemende mate met personeelstekorten. In 1969 sloten Nederland en Marokko een verdrag over de werving van Marokkaanse gastarbeiders. Cacao de Zaan richtte aan de Lagedijk te Zaandijk een zogenoemd ‘Marokkenhuis’ in.

38        Johan Zaalberg werd in 1890 gemeentesecretaris van Zaandam. Hij trof daar een erbarmelijke administratie aan en bracht die op orde, inclusief het vanaf 1811 bijgehouden archief van de stad. Een enorme klus met tot ergernis van de gemeenteraad steeds verder oplopende kosten.

41        Boekennieuws. Nieuwe uitgaven over de Zaanstreek belicht.

44        Cultuurhistorisch eropuit? De agenda geeft tips.

46        Verenigingsnieuws. Berichten van de eigen club die ook anderen kunnen interesseren