Zomer 2007, nr. 21

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 De Zaanse Schans, het reservaat van Zaanse houtbouw, kampt met groot achterstallig onderhoud van de panden. De gemeente Zaanstad stelde extra subsidie beschikbaar om dat in ieder geval ten deleweg te werken. Maar niemand weet precies hoe omvangrijk de problemen zijn.In oorsprong klei ne reperaties kunnen noodgedwongen uitgroeien tot forse herstelprojecten.

8 Een eeuw geleden werd de tweede Hembrug over het Noordzeekanaal geopend, die lange tijd ’s werelds grootste draaibrugwas. In 1983 reed de laatste trein over de brug, die daarna ondanks acties ten prooi viel aan sloop.

14 Kolven, een van de oudste sporten, wordt in de Zaanstreek nog altijd be-dreven, onder meer in Het Moriaanshoofd te Wormer. Even leek daar een einde aan te komen. De overdekte kolfbaan was verzakt en het balspel kon er niet meer goed worden beoefend. Een renovatie volgde.

17 Bij een verkennend archeologisch onderzoek in deRussische Buurt te Zaandam werd een gave Friese buikwarmer gevonden. Deze werd gebruikt om pijn te verzachten.

20 Vanaf het begin van de negentiende eeuw veranderde de traditionele papier-makerij ingrijpend. Er kwamen nieuwe papiersoorten en nieuwe productie-methoden. Zaanse papierfabrikanten reageerden daar verschillend op.

24 ‘Varende monumenten’. Zo worden historische schepen wel genoemd. De belangstelling voor maritiem erfgoed neemt toe, en de Zaanstreek neemt daarbij een speciale plaats in. Hier is het bureau van de landelijke Stichting Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen gevestigd, dathet Nationaal Register Varende Monumenten operationeel houdt.

29 Kroniek. Een overzicht van de belangrijkste Zaanse gebeurtenissen van januari tot en met maart.

34 Boekennieuws. Nieuwe uitgaven over de Zaanstreek belicht.

37 Verenigingsnieuws en de agenda. Berichten over ‘de eigen club’, die ook anderen kunnen interesseren en tips voor (cultuurhistorische) zomeruitjes.

42 Basisscholieren kennis laten maken met erfgoed inde eigen omgeving, erfgoededucatie verankeren in het schoolbeleid en duurzame samenwer-kingsverbanden smeden tussen basisscholen en erfgoedinstellingen. Met die doelstellingen ging ‘Erfgoed à la carte’ in mei 2006 van start. De stand van zaken ruim een jaar later.

44 Voor veel scholieren hield het onderwijs in de zeventiende en achttiende eeuw op als zij lezen hadden geleerd; aan leren schrijven kwamen zij niet toe. De schoolmeesters die het schrijfonderwijs gaven, waren ware penkunstenaars. Bij hun sollicitaties was dat een pré.