Winter 2017, nr 63

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 De Zuidervermaning in Westzaan dreigt te verzakken.Jan van der Male houdt een vurig pleidooi voor de nodige restauratie.

6 Cacaobedrijf Grootes uit Westzaan is in de geschiedenis van de Zaanse cacaoindustrie altijd wat onderbelicht geweest. Lean van ’t Hooft sprak met de nazaten.

12 Piet Kleij ontdekt een verband tussen Noord-Duitse tegel-kachels en Zaanse smuigers.

14 Cees Kingma roept in herinnering hoe bijzonder de grote schoorsteen van Van Gelder in Wormer was. Nu zou er wel twee keer zijn nagedacht over sloop, maar helaas…

18 De opening van het nieuwe ziekenhuis in Zaandam is een goede gelegenheid om nog eens samen te vatten hoe de ziekenzorg in de Zaanstreek zich sinds eind negentiende eeuw heeft ontwikkeld, door Marijke van Essen.

22 George Slieker las de verslagen van de spannende avonturen van de zeventiende-eeuwse avonturier Jan Jansz. Struijs uit Wormer, van beroep zeilmaker.

26 Peter Nugter speelde in de jaren zestig in een tiener-bandje, samen met o.a. de toen piepjonge Margriet Eshuijs en Henny Huisman.

30 Tom Buitendorp laat zien hoe aan de Oostzijde in Zaandam de oude padstructuur verrassend goed behouden is gebleven.

34 Winnie de Wit praat u bij over de digitale ontwikkeling van ons blad en de vereniging.

36 Boekennieuws: met o.a. een diepgravende studie van de beide energietransities tussen 1500 en 1900 in Nederland en in het bijzonder de Zaanstreek, een nieuwe bundel Zaanse verhalen en de update van de Zaanse jeugdherinneringen van Freek de Jonge.

40 Verenigingsnieuws: berichten van Zaanse erfgoedorgani-saties.

42 Kroniek: Frits Poiesz hield het Zaanse nieuws van juli tot en met september bij.

46 Agenda: Hessel Kraaij attendeert u op interessante activiteiten in de wintermaanden.