Winter 2016 nr 59

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 Een van de oudste huizen van Zaandam heeft een naam.
Pieter Helsloot beschrijft de geschiedenis van dat pand en legt uit waar de naam vandaan komt.

8 In het tweede deel over de Zaanse scheepsbouw in dezeven tiende eeuw laat Henk Roovers zien hoe belangrijk die was voor de opbouw van de vloot van de Republiek.

14 Zaandijk is een monumentaal pandje rijker. Wikje van Ritbergen en Frans Wytema vertellen waar het vandaan komt en hoe bijzonder het is.

16 George Slieker werpt licht op de relatief onbekende kunst-schilder Jacob Agathus Jan Cornelis Honig, alias Isaac Bofkonty.

20 De Historische Vereniging Wormerveer kreeg werk vande schilder Willem van Leyden geschonken. Jaap Klompprobee rde iets over hem te achterhalen.

22 Papier van Jacob Honig en Zoonen werd drager van tal van historische documenten wereldwijd. Pier van Leeuwen doet verslag.

26 Piet Kleij weet hoe (brokstukken van) de Wormer ‘Steen des Aanstoots’ een stoepje in de tuin van het Honig-Breethuis kon(den) worden.

28 Jaap Kamphuis haalt nieuwe bijzonderheden over Het Juffertje boven tafel.

32 Voor het rijke Zaanse verenigingsleven ging Cor van Dongenop bezoek bij de enig overgebleven Zaanse vereniging van postzegelverzamelaars.

34 George Slieker deed onderzoek naar leven en werk van een van de weinige componisten uit de Zaanstreek: JacobKlaasz. Breet.

36 Boekennieuws: met o.a. het nieuwe jaarboek van het His-torisch Genootschap Wormer en het jubileumboek van het Zaanlands Lyceum.

40 Verenigingsnieuws: berichten van Zaanse erfgoedorgani-saties.

42 Kroniek: Jaap de Koning hield het Zaanse nieuws van juli tot en met september 2016 bij.

46 Agenda: Een greep uit de Zaanse activiteiten in de winter-maanden.