Winter 2014, nr. 51

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 De tweede fase van de herinrichting van het Zaans Museum is voltooid. George Slieker sprak met Fokelien Renckens-Stenneberg, die haar afscheidscadeau toelicht.

8 Onbekend object in het Zaans Museum: George Sliekerbekijkt het portret van een pas gestorven kind.

10 Co Rol doet uit de doeken hoe cabaretier en zakenman Dirk Witte beroemd werd met het liedje ‘M’n eerste’ oftewel ‘Het meisje van de zangvereniging’.

14 Jur Kingma laat zien dat de Zaanse economie het op veel fronten, maar niet overal, in de Eerste Wereldoorlog nog niet zo slecht deed.

18 Piet Kleij vertelt wat lapzwansen eigenlijk zijn, en waarom die op geen enkele scheepswerf ontbraken.

20 Gé Sombroek van Somass en Jan van Veen, oud-directeur van houthandel Donker, vonden elkaar en daarom zit Somass nu in een oude schuur van Donker. Cor van Dongendoet verslag.

24 Ooit sierden prachtige geschilderde behangsels de muren van het pand Kerkbuurt 7 in Westzaan. George Slieker zocht uit waar ze vandaan kwamen én waar ze zijn gebleven.

28 De Zaandammer polders langs het Noordzeekanaal zijnnu industrieterrein, maar op de vette klei ontwikkelde zich eerst moderne landbouw, bedreven door familie van Peter Nugter.

30 Henk Elzenga beschrijft de geschiedenis van de oudste particuliere begraafplaats van Nederland, gelegen in Oost-knollendam.

32 Voor de rubriek ‘Het rijke Zaanse verenigingsleven’ belicht Cor van Dongen de geschiedenis van het Koninklijk Mannenkoor Krommenie, dat na bijna 130 jaar verstomt.

34 Monumenten spreken: de verhalen bij het monument in de Zaanbocht in Wormerveer en de plaquette in het schoolgebouw ‘De Gortershoek’ in Zaandijk.

36 Boekennieuws: met o.a. Jaarboek 2014 van het Historisch Genootschap Wormer, Leven langs de Liniedijk en hetschets boekje uit het atelier van Cornelis van Oostsanen.

40 Verenigingsnieuws: met o.a. een leuke primeur op onze eigen ledenvergadering.

43 Kroniek: Jaap de Koning hield het Zaanse nieuws van juli tot en met september bij.

46 Agenda: wat is er in de Zaanstreek in de wintermaanden te doen.