Winter 2013, nr 47

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 Laocoön met een Zaans tintje: Frits Scholten ontdekte dat een afgietsel van een van de beroemdste beeldhouw werken uit de klassieke oudheid, nu te bewonderen in het Rijksmuseum, ooit eigendom was van een steenrijke Zaankanter.

8 De val van Babylon: Piet Kleij legt uit wat een bijzondere Bijbelse voorstelling op een in Oostzaan opgegraven bier-pul betekent.

10 Fenix uit de as: Cor van Dongen zocht uit hoe en waarom het nieuwe pand van de DEKA op een van de oudste plekjes van Krommenie de herinnering aan dat verleden levend houdt.

14 Bittere suiker: George Slieker staat naar aanleiding van 150 jaar bevrijding van de slavernij in Suriname stil bij een Zaanse koopman-ondernemer die belangen had in de plantage-economie van Suriname.

18 Fabrikantendochter Titia van Gelder: George Slieker be-schrijft hoe zij haar leven in dienst stelde van de talenten van haar echtgenoot, de Haarlemse (toneel)schrijver en schilder Jac. van Looy.

22 Jan Willem de Boer: Winnie de Wit sprak eind 2011 uitgebreid met de in september 2013 overleden nestor van de Zaanse Schans en de Stichting Zaans Schoon, de voorloper van Zaans Erfgoed.

26 Op schaal gemaakt: Cor van Dongen sprak met twee enthousiaste modelbouwers en leerde en passant wat ‘spatzuiver’, een vakterm uit de houtzagerij, betekent.

30 Bijzonder object in het Zaans Museum: Jaap Kerkhof ontmythologiseert het bezoek van tsaar Peter aan de Zaanstreek aan de hand van een levensgrote vaas, die ook zijn prominente plek verloor.

34 Redding voor de Zaandijker kerk: George Slieker sprak met de architecten die een plan voor een woonbestemming voor dit monument ontwierpen.

36 Monumenten spreken: verhalen bij het monument voor Pieter Slooten in Neck en de plaquette in het Zaanlands Lyceum.

38 Boekennieuws: archeologie in Oostzaan, alles over hout en nieuwe Zaanse molenverhalen.

41 Verenigingsnieuws.

43 Kroniek: Jaap de Koning hield het Zaanse nieuws van juli t/m september bij.

46 Agenda: wat is er te doen in de komende drie maanden.