Winter 2012, nr. 43

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

Nr 43

4 Op 8 november verscheen dan eindelijk de tweedelige Geschiedenis van de Zaanstreek. Pieter Helsloot vertelt waar om u dit nieuwe standaardwerk niet mag missen.

8 Soms is verplaatsing de redding voor een historisch pand. Frans Wytema vertelt waarom en hoe een oude molenaarswoning van Assendelft verhuisde naar Zaandijk.

10 In de slotaflevering van zijn geschiedenis over der rijstindustrie in de Zaanstreek doet Jur Kingma uit de doeken hoe de rijstpellerij is ontstaan uit de gerstpellerij.

14 In 1946 vierde de Zaandamse Schaakclub zijn door de oorlog uitgestelde jubileum met een internationaal schaaktoernooi. Cor van Dongen doet verslag.

18 In de serie Objecten uit het Zaans Museum heeft George Slieker een bij de winter passend voorwerp uitgezocht: het ijsschuitje.

20 Nog meer winter: de ijskoude avonturen van Zaandijker Gerrit Janssen Mulder, die op handelsreis naar Noorwegen in 1810 door storm en sneeuw werd overvallen. George Slieker reisde hem na.

24 125 jaar Albert Heijn paste niet in één artikel. In dit nummer deel 2 van die boeiende geschiedenis door Henk Elzenga.

28 Mens in zijn Monument deel 7 en slot: de Maartenkerk aan de Vinkenstraat in Zaandam.

30 Dit jaar viert de (oud)katholieke schuilkerk in Krommenie zijn 400-jarig bestaan. Hans Valk vertelt hoe het dit bijzondere monument al die tijd is vergaan.

34 In het kleine Zaandijk bevinden zich vier bijzondere bespeelbare historische muziekinstrumenten. George Slieker en Frans Wytema verzorgen een kennismaking, als inleiding op het pianofortemuziekfestival van 22 tot 24

36 Boekennieuws.Nieuwe uitgaven over de Zaanstreek belicht.

40 Verenigingsnieuws. Berichten van de erfgoedverenigingen die voor iedereen interessant zijn.

42 Kroniek. Drie maanden de Zaanstreek, van juli tot en met september 2012.

46 Agenda. Tips voor uitstapjes en evenementen in het winterseizoen.