Winter 2011, nr 39

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 De Vereniging Zaans Erfgoed vierde op 29 oktober jl. haar gouden jubileum met inleidingen van Hans Kuyper, Anneke van Dok-van Weele en Sjoerd Soeters. Verder de uitreiking van de Zaans Erfgoedprijs aan Frans Wytema, de uitslag van de fotowedstrijd en een heel gezellige wandelgang in de monumentale Maartenkerk aan de Vinkenstraat in Zaandam.

8 In de gang van het Honig Breethuis in Zaandijk hangt een schilderij van Jan Zwaardemaker waarop twee schepen te zien zijn. Wie was deze schilder en waarom schilderde hij deze schepen? George Slieker zocht het allemaal uit.

12 Dankzij alert reageren van de oudheidkundige commissie van Jisp, gesteund door het hele dorp, kon de wegsloot behouden blijven. Hoe dat ging en hoe de sloot eeuwen geleden is ontstaan vertelt Cees Kingma.

16 Een van de oudste gebouwen van Zaandam is de Oostzijderkerk. Cor van Dongen neemt ons mee op een speurtocht door dit interessante gebouw, dat behalve aan gelovigen ook twee keer onderdak bood aan slachtoffers van watersnood.

20 Rijstpellerij de Unie van Wessanen maakte in de jaren dertig onderdeel uit van het kartel De Rijst-Unie. Hoe ontstond dieorganisatie en wie zaten er nog meer in? Deel 4 in de serie over de rijstpellerij in de Zaanstreek door Jur Kingma.

24 Mens in zijn Monument, deel 3: Huis Sonnevanck in Jisp.

26 Een van de grootste bedrijven in cacaodorp Wormerveer was Cacao- en Chocoladefabriek Pette aan de Marktstraat. Marijke Pette, jawel, familie, kan er boeiend over vertellen.

30 Molens, je raakt er niet over uitgepraat. Arnold Sol schreef er een boek over, waarin o.a. van alles te lezen staat over een houtzagerij in het Oostzijderveld.

32 Even graven in de Zaanse grond en je komt pijpenkopjes tegen. Ook onder de Waakzaamheid lag een hele berg. Peter Wiesenhaan vertelt wat daar allemaal aan af te zien is.

36 Boekennieuws. Nieuwe uitgaven over de Zaanstreek belicht.

40 Verenigingsnieuws. Nieuws voor leden van de eigen club dat ook anderen zal interesseren.

42 Kroniek. Drie maanden de Zaanstreek, van juli tot en met september.

45 Agenda. Tips voor uitstapjes en evenementen in de wintermaanden.