Winter 2009, Nr. 31

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4          Tijdens archeologisch onderzoek bij de Zaandamse Vincent van Goghweg werden twee fragmenten van groen vensterglas gevonden met elk een opvallendeverdikking erin, zogenoemde koeienogen. Waarom die verdikking?

6          Bij nieuwbouwwijken horen ook nieuwe straatnamen. In de wijk Westerkoog werden veel straten vernoemd naar de molens die daar vroeger in het veld stonden.

10        Oostzaan was in de negentiende eeuw een dorp van veel melkveehouders. De ligging van het dorp was gunstig. De melk werd afgezet in de grote stad Amsterdam en het goedkope voer voor het vee kwam van de Zaanse industriemolens en stijfselmakerijen.

14        De crisis van de jaren dertig sloeg ook in de Zaanstreek hard toe. De Nieuwe Rotterdamse Courant bezocht het gebied en beschreef in een reeks artikelen de gevolgen van de malaise in verschillende industriële sectoren.

18        De grondwet van 1848 bracht nieuwe rechten voor iedereen. De katholieken kregen in 1853 hun bisdommen terug en kregen nieuwe kerken, waaronder de St. Bonifatius in Zaandam. De welgestelde katholieke rijstpellers droegen ruimhartig bij aan de bouw en inrichting ervan.

22        Het bezoek van tsaar Peter in Zaandam is algemeen bekend, ook buiten de Zaanstreek. Kunstenaars lieten zich erdoor inspireren en schreven er opera- en toneel-bewerkingen over

26        De Zaanstreek was met z’n zaagmolens en houthandel bij uitstek een houtgebied. Maar het hout dat hier werd verwerkt moest van ver komen. Iedere houtsoort had z’n eigen toepassing. Een overzicht.

30        Pakhuis De Klok stond lange tijd in deplorabele staat aan het Wormerveerse Zuideinde, tot een particulier besloot het te restaureren. Inmiddels is er een houtmuseum in gevestigd.

32        In het Honig Breethuis te Zaandijk werkte een tijdelijke registrator aan een inventarisatie en de registratie van de omvangrijke ZOV-collectie. Dat leidde ondermeer tot een expositie van historisch speelgoed: ‘Een kleine wereld’.

34        Wormerveer is rijk aan historische bomen, mede dankzij de parken in het dorp. Zo staan in het in 1892 geopende Wilhelminapark nog bomen die ouder zijn dan het park zélf.

38        Boekennieuws. Nieuwe uitgaven over de Zaanstreek belicht.

41        Cultuurhistorisch eropuit? De agenda geeft tips.

43        Verenigingsnieuws. Berichten van de eigen club die ook anderen kunnen interesseren.

44        Kroniek. Zaanse gebeurtenissen van juli tot en met

september 2009.