Winter 2004, nummer 10

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4. Het zogenoemde Burgemeestershuis in Krommenie werd gerestaureerd. Tijdens de restauratie kwamen er allerlei verscholen verrassingen aan het licht – aangename verrassingen, wel te verstaan.

8. Steeds vaker ontvangt het Gemeentearchief Zaanstad groepen scholieren. Voor hen werden aparte programma’s ontwikkeld en het aanval daarvan breide steeds verder uit. Erfgoededucatie.

9. Bij ‘Zaanse tuinen’ krijgen veel Zaankanters een beeld voor ogen. Hoe kwam dat tot stand en op welke periode heeft dit beeld betrekking?

12. Dit najaar verschijnt de derde druk van ‘De Zaanse Volkstaal’, de ruim honderd jaar oude dissertatie van G.J. Boekenoogen, die in het gebruik meestal ‘het Zaanse woordenboek’ wordt genoemd. Over de schrijver en de herziene uitgave.

14. Toen het Nederlandse cabaret nog in de kinderschoenen stond, had de Zaandammer Dirk Witte er een niet gering aandeel in dat het oorspronkelijke kroegvermaak transformeerde tot theaterkunst, ‘kleinkunst’. Een portret van een getalenteerd pionier.

20. Al meer dan honderd jaar kent de Zaanstreek volkstuinen. In slechte tijden, bij oorlog en crises, gingen deze een rol spelen in de voedselvoorziening van het volk. De eerste aflevering van een serie van twee.

24. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw lieten welgestelden in de steden met het nodige idealisme wandelparken voor de burgerij aanleggen. In de Zaanstreek werd dat voorbeeld gevolgd en ontstonden het Zaandamse Volkspark en het Wormerveerse Wilhelminapark.

26. Sloten en (w)eilanden in de Zaanse polders hadden elk hun eigen naam. Die in het Wormer- en Jisperveld werden nauwgezet in kaart gebracht en zijn nog altijd wel in zwang.

28. De toren van de Oostzijderkerk in Zaandam staat weer te pronken boven de stad. Toen deze juist was gebouwd was lang niet iedereen gelukkig met het resultaat. Er werd gesproken van ‘waterstaatssarchitectuur’ en er verscheen een anoniem spotrijm.

30. Kroniek. Een overzicht van gebeurtenissen in de Zaanstreek vanapril tot en mer juni 2004.

34. Boekennieuws. Nieuwe uitgaven over de Zaanstreek belicht.

36. Verenigingsnieuws, een rubriek die afhankelijk is van de inzendingen van de Zaanse cultuurhistorische verenigingen. Nieuws van de ‘eigen club’ dat ook anderen kan interesseren.

38. Agenda. Cultuurhistorisch eropuit? De agenda geeft tips.

43. Cultuurhistorie en moderne middelen. Steeds meer is te vinden op internet, ook over het Zaanse cultuurlandschap en de vogels en vegetatie die daar zijn te vinden.

44. Er was lange tijd onzekerheid over, maar inmiddels staat het wel vast: het Verkademuseum komt in de Zaanstreek, in een nieuw te bouwen paviljoen naast het Zaans Museum. Achtergronden en de ideeën over de inrichting.