Voorjaar 2018, nr 64

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 In mei 2018 verschijnt een uitgebreid boek over schilder en molendocumentalist Jan Kruijver en komt er ook een overzichtstentoonstelling. Een voorbeschouwing door George Slieker.

8 Erik Schaap kwam een nagenoeg vergeten verzetsstrijder met Zaanse wortels op het spoor.

12 In de ‘nieuwe beschuitstoren’ van Wormer worden replica’s van de gevelstenen uit de oude ingemetseld. Wikje van Ritbergen doet verslag.

14 Henk Roovers onderzocht het belang van de Zaanse scheepsbouw voor het op peil houden van de oorlogsvloot van de Republiek in de zeventiende eeuw. Deel 3 van de serie.

18 Jan van der Male verhaalt hoe de agrarische bestemming van de Zaandammer polders teloor ging. Deel 1 van een tweeluik

22 Pier van Leeuwen staat stil bij 100 jaar Zaanlandia Illustrata.

26 Co Rol dook in de geschiedenis van het Zaanse (opera)zangtalent Chris Reumer, wiens carrière startte onder de hoede van Louis Boumeester.

30 Jan van der Male zocht uit wat een granaathuls uit het Brabantse Deurne in de collectie van het Purmerends Museum te maken heeft met de Zaanstreek.

34 Lean van ’t Hooft sprak met een van de inrichters van het nieuwe Hembrugmuseum.

36 Boekennieuws: met o.a. het Jaarboek 2017 van het Historisch Genootschap Wormer, geschiedverhalen uit Westzaan en een spannend kinderboek over het geheim van chocola.

40 Verenigingsnieuws: berichten van Zaanse Erfgoedorganisaties

42 Kroniek: Frits Poiesz hield het Zaanse nieuws van oktober tot en met december 2017 bij.

46 Agenda: Hessel Kraaij attendeert u op interessante activiteiten in het voorjaar.