Voorjaar 2015 nr. 52

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 Op de rand van de Zaanstreek bevindt zich het grootste luchtoorlogmuseum van Nederland en vlakbij, in de Kruit-kamer, zijn de verhalen van de vliegtuigbemanningen te vinden. Cor van Dongen ging er kijken.
8 De kortst-zittende burgemeester van Zaandam was eenNSB’er. Erik Schaap vertelt wie hij was, hoe hij hier terecht kwam en waarom hij weer snel vertrok.
12 Co Rol beschrijft hoe tekstdichter en componist Dirk Wittehet leven van de gemobiliseerde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog opvrolijkte.
16 Voor de gewone Zaankanter werd het leven tijdens deEerste Wereldoorlog minder vrolijk. Jur Kingma vond in de archieven zelfs verslagen van voedseloproeren.
20 In 2014 vierde de Zaanse beeldend kunstenaar Leo Poel-meijer zijn 80e verjaardag. Henk Heinen en Jan Schoen schreven een overzicht.
24 Luilak kennen we misschien nog, maar het bijbehorende korrierijden? Pieter Helsloot frist ons geheugen op.
26 Voor ‘Het rijke Zaanse verenigingsleven’ ging Wikje van Ritbergen kijken bij de timmerclub voor de jeugd van Ver-eniging De Zaansche Molen.
28 Tamelijk onooglijke stukjes ijzeren gereedschap waren onmisbaar voor de werkers in de houthavens en op descheeps werven. Piet Kleij legt het uit.
30 De meeste Zaanse paden met bijbehorende sloten, haaks op de Zaan, zijn verdwenen, maar het Karnemelkspad in Wormerveer is er nog. George Slieker ging er kijken.
34 Monumenten spreken: Merel Kan sluit af, nu de films van de ge lijknamige stichting worden overgedragen aan het Stede lijk 4 en 5 mei Comité.
36 Boekennieuws: met o.a. een greep uit de oorlogsge schie-denis van Koog en Zaandijk, de bundel Zaanse (molen)verhalen van Ron Couwenhoven en een ont roerende Zaanse familiegeschiedenis.
40 Verenigingsnieuws: met o.a. nadere informatie over de komende Zaanse erfgoeddag.
42 Kroniek:Jaap de Koning hield het Zaanse nieuws van oktober tot en met december 2014 bij.
46 Agenda: welke Zaanse evenementen in het voorjaar ver-dienen uw aandacht.
I