Voorjaar 2014, nr. 48

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

Erik Schaap reconstrueert hoe de dood van de Zaanse verzetsman Jan Bonekamp leidde tot verraad van Hannie Schaft.

De drukkers van Strijd en De Typhoon: Henk Roovers vertelt het verhaal van zijn ouders Elizabeth Ophelders en Leo Roovers.

Zaanwater, bluswater: Cor van Dongen beschrijft hoe met de opkomst van de Zaanse industrie en toenemende scheepvaart in de Zaan blusboten en drijvende spuiten op de Zaan hun intrede deden.

Hans Boot onderzocht hoe de Zaanse los- en laadploeg Het Kappie uiteindelijk de dupe werd van veranderende goederenstromen in de Amsterdamse havens.

Jur Kingma staat stil bij de mogelijkheden van het merk Zaans Erfgoed voor het toerisme als economische motor in de Zaanstreek.

Monumenten spreken: Verhalen bij de plaquette aan de Prins Hendrikkade in Zaandam en het monument op de Joodse begraafplaats aan de Westzanerdijk.

Piet Kleij vertelt hoe een Indiaans mannenkopje als archeologische vondst in Jisp terecht kon komen.

Honderd jaar geleden, in 1913, werd het eeuwfeest van het koninkrijk nog groots gevierd: Corrie van Sijl belicht hoe er toen in bijna elk dorp minstens twee dagen werd gefeest.

Onbekend object in het Zaans Museum: George Slieker haalt een vaandel van de Kolfclub Zaanstreek uit de mottenballen.

Boekennieuws: o.a. het levensverhaal van radio-verzetsman Henk Op den Velde, de etsen van Willem Jansen en lustrumuitgaven van de Historische Vereniging Koog-Zaandijk.
Verenigingsnieuws.
Kroniek: Jaap de Koning hield het Zaanse nieuws van oktober tot en met december 2013 bij.
Agenda: wat is er te doen in de komende drie maanden.