Voorjaar 2012, nr. 40

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 Overvolle treinen, overvolle wegen, waarom is er niet meerper­­sonen­­vervoer over het water? Rond de vorige eeuwwisselingkonden inwoners van Westzaan het station Koog-Zaandijk perboot bereiken, maar George Slieker ontdekte dat dat ook niet ideaal was.

8 De Duitse bezetters begonnen de jodenvervolging in Nederlandmet ogenschijnlijk kleine stappen. Een van de eerste maatregelen was de verwijdering van joodse kinderen uit het onder-wijs. Erik Schaap ontdekte dat er ook in de Zaanstreek eveneen Joodse school is geweest.

12 Met zijn negentig jaar is kunstschilder Klaas Bood zelf al bijna een monument, en zijn verschijning draagt daar nog aan bij. Cor van Dongen sprak met hem.

14 Mens in zijn Monument (4).

16 Veel van de portretten van vroegere bewoners van het HonigBreethuis zijn van de hand van Wijnand Esser. George Sliekerzocht uit wie deze portretkunstenaar was.

20 Bij de opgravingen aan de Hoogendijk in Zaandam, de plekwaar in vroeger eeuwen de Zaanse scheepsbouw was gevestigd, werd ook het nodige afval gevonden. Piet Kleij vertelt wat onsdat kan leren over de manier waarop de schepen in elkaar gezet werden.

22 Iedereen associeert de Zaanstreek behalve met molens met groe-ne huizen. Cor van Dongen tekende uit de mond van Rob van Maanen, de man van de kleurenwaaier, op dat dat niet klopt.

26 Geheel volgens de regels won Aart Vet geen prijs met de foto die hij had ingestuurd voor de jubileumwedstrijd. Maar lees het verhaal achter de foto en u begrijpt waarom.

28 In deel zes van zijn serie over de rijstpellerij laat Jur Kingmazien hoe de stoomfabrieken de molens vervingen. Ook voorde arbeiders had dat voordelen: geregelder werk voor meer loon.

32 Komende zomer wijdt het Zaans Museum een tentoonstelling aan de (katholieke) architect S.B. van Sante. Cees Kingma gaat in op het belang van zijn werk voor de Zaanstreek.

36 Boekennieuws. Nieuwe uitgaven over de Zaanstreek belicht.40 Verenigingsnieuws. Nieuws voor leden van de eigen club dat ook anderen zal interesseren.

41 Kroniek. Drie maanden de Zaanstreek, van oktober tot en met december 2011.

46 Agenda. Tips voor uitstapjes en evenementen in de winter­­maanden.