Voorjaar 2004 nr. 7

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 Voor het zeventiende-eeuwse pakhuis De Baars te Zaandijk leek er geen toekomst meer. Totdat de Stichting Zaanse Pakhuizen werd opgericht, die zich beijvert voor verplaatsing van het pand, restauratie en een nieuwe bestemming.

6 Tot in de jaren zestig bepaalden houtschepen het karakter van de Zaanse havens. Daarin kwam nadien verandering, maar de plannen om nabij het stadscentrum van Zaandam dit deel van de Zaanse geschiedenis met een historische haven te doen herleven, krijgen steeds vastere vorm.

8 Verpakkingen waren er al vóór de Zaanse verpakkingsindustrie opbloeide. Zo bevindt zich in de collectie van Stichting Archief Honig(h) te Zaandijk een met een papiermolen beschilderde, blikken tabaksdoos uit het einde van de achttiende eeuw.

9 Het onderscheid tussen zeerovers en kapers was in de zeventiende eeuw flinterdun. Kaper Piet Heijn won de zilvervloot en ging als held de geschiedenis in. Over de zeerover Claes Compaen uit Oostzaan werd heel wat minder vriendelijk geoordeeld.

14 De timmerlieden Gé Sombroek en Gerrit van Assema besloten ruim 25 jaar geleden dat zij meer wilden dan (seriewerk maken. Zij richtten hun eigen bedrijf Somass op, dat zich specialiseerde in restauraties en replicas van Zaanse houtbouw en dat inmiddels ook molens herstelt en bouwt. ‘Molenmakers zijn horlogemakers in het groot.)

18 Met  de  komst van  de  Zaanse  merkartikelen  bloeide  ook  de  Zaanse  verpakkingsindustrie op.  Het  belang  daarvan overschreed  al  snel  de  Zaanse grenzen. Krommenie werd beroemd door zijn  blikverpakkingen.  Een overzicht van de ontwikkeling van deze  industriële sector, van  de ondernemers die erachter zaten  en de  werknemers, zoals de meisjes van Verblifa.  En  óók: Zaanse  verpakkingen van papier en karton.

33 Verenigingsnieuws, een rubriek die afhankelijk is van de inzendingen. Nieuws van de ‘eigen club’ dat ook anderen kan interesseren

34 Boekennieuws. Nieuwe uitgaven over de Zaanstreek belicht. 36 Cultuurhistorisch eropuit? De agenda geeft tips.

44 Kroniek. Een overzicht van de gebeurtenissen in de Zaanstreek van juli tot en met september 2003.