Herfst 2017, nr 62

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 Pier van Leeuwen ontrukt de achttiende­-eeuwse portret­schilder Barend van Ranswijk aan de vergetelheid.

8 Duitse tegelkachels in Zaandam? Stadsarcheoloog Piet Kleijonthult hoe dat zit.

12 Jan van der Male las het dagboek van de Westzaanse tuin­man en handelaar Simon Groot (1785-­1855) uit de jaren tien van de negentiende eeuw.

16 Het monumentale Calff­huis, Westzijde 38 Zaandam, is door de laatste bewoners voor de ondergang behoed. A.A. Olthof werpt ook licht op de door Monet geschilderde luchthuizen.

20 De Dissel, oorspronkelijk een houten kaaspakhuis aan de Zaanweg in Wormerveer, staat op de gemeentelijke monumentenlijst, maar dat is geen garantie voor onge­schonden behoud. George Slieker doet verslag.

24 Reparatie en onderhoud zelf doen of uitbesteden? George Slieker ontdekte dat het laatste ook eind achttiende eeuw al voorkwam met de geschiedenis van de Sociëteit de IJzersmederij te Zaandijk.

28 De Westzaanse schrijver Arnold Sol ontdekte een bijzonder verband tussen het beroemdste schilderij van Rembrandt en een oude Westzaanse familie.

32 Moord met een politieke motivatie of ‘gewone’ crime passionnel? Diana van den Berg doet het tragische lot van een stakend fabrieksmeisje in 1934 uit de doeken.

 

36 Boekennieuws: met o.a. een biografie van Simon Gorter (de vader van Herman), een nieuw boek over Hannie Schaft en een antwoord op de vraag wat Zaans Groen eigenlijk is.

40 Verenigingsnieuws: berichten van Zaanse erfgoed­organisaties.

42 Kroniek:Frits Poiesz hield het Zaanse nieuws van april tot en met juni 2017 bij.

46 Agenda: een greep uit de Zaanse activiteiten in het najaar.