Herfst 2014, nr. 50

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift


4 Jur Kingma beschrijft de nadelige gevolgen van het begin van de Eerste Wereldoorlog voor de internationaal georiƫn-teerde (Zaanse) handel en industrie.

8 Hoe werden Belgische vluchtelingen in 1914 in Zaandam, Krommenie en Wormerveer opgevangen, door Corrie van Sijl.12 Wikje van Ritbergen doet verslag van de vernieuwing van het Zaans Museum; fase 1 van de modernisering van de presentatie.

16 Henk Elzinga onderzocht hoe in 1939 de uitvinding van hechthout in de Bruynzeel fabriek leidde tot de bouw van de Valk, een nieuw type zeilboot.

20 Cor van Dongen spoorde vijf bewaard gebleven kleurrijke tegeltableaus van Zaanse houthandels op.

24 Piet Kleij laat zien dat losse archeologische vondsten belangrijke informatie kunnen geven over de geschiedenis van de Zaanstreek en roept op ook kleine vondsten te melden.

26 Recente geschiedenis: George Slieker staat stil bij de ge-schie denis van het onlangs gesloten verpleeghuis De Noordse Balk.

30 Onbekend object in het Zaans Museum: George Sliekerbekijkt het portret van Bartel Jacobsz. Bart, de eerste Hervormde predikant in de Zaanstreek.

32 Monumenten spreken: verhalen bij het monument voor de St. Odulphus kerk in Assendelft en het verzetsbeeld in het Verzetsplantsoen in Zaandam.

34 Boekennieuws: sociale woningbouw in Koog aan de Zaan in het begin van de vorige eeuw, een jubileum in de elek-trotechniek, 20 jaar stichting Tengel en de catalogus van Cornelisz van Oostzanen.

39 Verenigingsnieuws.
42 Kroniek: Jaap de Koning hield het Zaanse nieuws van april tot en met juni bij.
46 Agenda: wat is er in de Zaanstreek in het najaar te doen