Herfst 2009, Nr. 30

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4          De nieuwe Julianabrug tussen Zaandijk en de Zaanse Schans is geopend; van de oude Julianabrug resteert niets meer. Toen deze in 1936 officieel in gebruik kwam, werd dat groots gevierd. Een terugblik.

8          In Westknollendam ligt de Aphrodite, een in 1903 gebouwde tjalk die in 1971 werd gekocht door de Wormerveerders Auke en Trudy Boom. In de loop der jaren vergaarden zij steeds meer informatie over hun schip en de vroegere eigenaren ervan.

10        Met de gedeeltelijke sloop van de Rosmolenbuurt verdwijnt een karakteristiek stukje Zaandam. De wijk toont met fraaie staaltjes architectuur veel voorbeelden van sociale woningbouw uit de beginjaren van de twintigste eeuw.

16        De katholieke Zaankanters behoorden eeuwenlang tot het armste deel van de bevolking. Dat uitte zich ook in hun kerken. In 1808 kregen de bestuurders van de Zaandamse St. Bonifatiusparochie toestemming van Lodewijk Napoleon om in diens hele koninkrijk een collecte te houden.

20        Het zag er naar uit dat de nederlands-hervormde kerk van Zaandijk gesloopt zou worden, maar inmiddels is het gebouw voorlopig aangewezen als gemeentelijk monument en wordt gezocht naar een nieuwe bestemming voor het pand. Voor Zaanse begrippen heeft het unieke historische kenmerken, zoals neogotische Hammerbeamspanten.

25        In 1883 werd de eerste steen gelegd voor een koopmanshuis aan de Wormerveerse Dubbele Buurt 10. Het pand geldt nu als een waardevol (rijks)monument. Een beschrijving van het huis en zijn vroegere bewoners.

28        Omringd door industriële complexen telt Koog een aantal waardevolle bomen en boomgroepen. Niet minder dan zeven bomen staan op de landelijke monumentenlijst van de Bomenstichting, en wat Kontakt Milieubeheer Zaanstreek betreft komen zeker nog acht bomen in aanmerking op deze lijst te worden geplaatst.

31        Dit najaar is het tien jaar geleden dat het Honig Breethuis te Zaandijk werd ingericht als een klein zelfstandig museum dat toont hoe de gegoede Zaanse burgerij vroeger leefde. Het museum wordt sindsdien levend gehouden door een grote groep betrokken vrijwilligers.

34      Claas Jansz. Noome (1707-1779) behoorde tot de voorrnaamste kooplieden in Westzaandam van zijn tijd. Hij exploiteerde een omvangrijke houtzagerij en houthandel en probeerde het familiebezit in stand te houden, maar zijn huwelijk bleef kinderloos.

37      Boekennieuws. Nieuwe uitgaven over de Zaanstreek belicht.

40        Cultuurhistorisch eropuit? De agenda geeft tips.

42        Verenigingsnieuws. Berichten van de eigen club die ook anderen kunnen interesseren.

44        Kroniek. Zaanse gebeurtenissen van april tot en met juni 2009.

.