Herfst 2007, nr 22

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 Gemeentearchief Zaanstad zette een nieuw project op voor scholieren. Het thema is ‘papier’, het materiaal waar alles in het archief om draait. Niet stoffig; de scholieren krijgen veel te doen.

8 De Stichting Zaan & Dijk zet zich in voor een evenwichtige ontwikkeling in het gebied van Bartelsluis te Wormer tot De Waakzaamheid in Koog. Bouwplannen en -activiteiten worden getoetst aan het door de stichting opgestelde beeldkwaliteitsplan.

12 Over de socialistische arbeidersbeweging in de ‘rode Zaanstreek’ is veel gepu-bliceerd. Dat er voor de Tweede Wereldoorlog ook een weerbare katholieke arbeidersbeweging was, is minder bekend. Zaanstads wethouder Hans Luiten schreef er in 2001 zijn doctoraalscriptie over. Enige elementen uitgelicht.

16 Het gebruik om vijftigjarigen een Abraham of Sara aan te bieden is al eeuwen oud. Maar deze mijlpaal in het leven werd ook op andere wijze gemarkeerd. De koopman Nicolaas Calff kreeg in 1727 een gedenklepel aangeboden.

18 Het terrein van Machinefabriek en Motorherstelplaats Kramer op De Hemmes bij het Kalf wordt deels ingericht als haven voor historische sche-pen. Deze kan mede een rol spelen bij de inspanningen om het toeristische aanbod nabij de Zaanse Schans te versterken.

20 Nadat vorig jaar al de stelling was vernieuwd, werd afgelopen april begonnen met de volledige restauratie van pelmolen Het Prinsenhof te Westzaan. Het herstel van de fundering is inmiddels voltooid.

24 In het begin van de negentiende eeuw werden arme gezinnen overgebracht naar Drenthe om daar te leren ‘de eigen kost’ te verdienen. Onder de kolo-nisten waren ook Zaankanters.

27 Als gevolg van landelijke ontwikkelingen fuseerde in 2006 te Krommenie de Samen op Weg-gemeente tot de Protestantse Gemeente. Besloten werd de diensten te houden in de historische voormalige hervormde kerk. De toekomst van het gebouw van de voormalige gereformeerde Vredekerk is ongewis.

31 Een halve eeuw werkte Klaas Ploeger bij het blikbedrijf Zaanlandia Bekkers in Krommenie. Hij maakte er talrijke technische vernieuwingen mee en had daar ook zelf de hand in.

35 Kroniek. Een overzicht van de belangrijkste Zaanse gebeurtenissen van april tot en met juni.

38 Boekennieuws. Nieuwe uitgaven over de Zaanstreek belicht.

43 Verenigingsnieuws. Berichten over ‘de eigen club’, die ook anderen kunnen interesseren.

44 Met een boek en verscheidene tentoonstellingen wordt de Zaanse abstracte beeldend kunstenaar Jaap Stellaart (1920-1992) geëerd. Hij wilde dat iedereen zijn werk kende, maar deinsde terug voor de ‘grote kunstwereld’. Zo kreeg hij minder aandacht dan hem toekomt.

46 Cultuurhistorisch eropuit? De agenda geeft tips.