Herfst 2016, nr 58

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 Henk Roovers onderzocht het belang van de Zaanse scheepsbouwers voor de oorlogsvloot van de Republiek in de zeventiende eeuw.
8 Suikerzakjes, wie spaarde ze niet? Peter Nugter vertelt aan de hand van zijn eigen collectie het verhaal over deze nederige hulpjes van de Horeca.
10 Ed Pielkenrood vertelt de geschiedenis van de vaten fabriek van Pielkenrood in Zaandijk, sinds 1895 fabrikant van bussen en vaten voor o.a. de verfindustrie.
14 Hans Krijt stelde een fotoboek samen uit de collectie van zijn vader Chris, in de jaren vijftig en zestig een verdienstelijk amateurfotograaf. George Slieker sprak met hem.
18 Cees Kingma zocht uit hoe het Zaanlands Lyceum aan zijn minitauur-stoommachine kwam.
22 Cor van Dongen laat zien hoe een conflict over polderbeheer in de Westzaner polder in den negentiende eeuw uit de hand liep.
26 Voor ‘Het Rijke Zaanse verenigingsleven’ sprak Cor van Dongen met vrijwilligers van de Stichting Kalverpolder.
28 Hoever is de restauratie van molenschuur De Paauw met bijbehorende molen gevorderd? Wikje van Ritbergen nam een kijkje.
30 Van de verdwenen ‘chinese’ theekoepel aan de Gortershoek bestaan mooie afbeeldingen die het George Slieker mogelijk maakten hem goed te beschrijven.
34 Wikje van Ritbergen en Corrie van Sijl herdenken onze oudeindredacteur Jan Pieter Woudt, die op 17 juli j.l. overleed.
36 Boekennieuws met o.a. de geschiedenis van een grote toeleverancier in de logistiek die startte als fabrikant van poppenmeubeltjes, een boek specifiek gewijd aan de rol van vrouwen in het Zaanse verzet, en 50 jaar watersport in Wormer.
40 Verenigingsnieuws: berichten van Zaanse erfgoedorganisaties.
42 Kroniek Jaap de Koning hield het Zaanse nieuws van april tot en met juni 2016 bij.
46 Agenda: wat is er in de Zaansteek te doen in de herfst.