Voorjaar 2013, nr. 44

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van het tijdschrift

4 In februari 1945 zag het verzet zich genoodzaakt agent Willemse, die voor de Duitsers werkte, neer te schieten, omdat hij op het punt stond sleutelfiguren uit het Zaanse verzet op te pakken. Henk Roovers zocht het hoe en waar-om uit in de archieven.

8 Het Fort bij Krommeniedijk is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Cor van Dongen beschrijft wanneer en hoehet werd gebouwd, en wat het doel van die versterking was.

12 Jarenlang heeft het Gemeentearchief Zaanstad ernaar uitgekeken en nu is het zo ver: het archief is verhuisd naar een gloednieuwe accommodatie in het nieuwe gemeente-huis. Wikje van Ritbergen vroeg aan gemeente archivaris Mieke Schaap wat zo’n verhuizing betekent.

16 Onlangs werd een van de ‘Zaanse’ schilderijen van Monet in Londen geveild. Maar de koper was geen Zaanse instel-ling of particulier. Conny Scholtes legt uit waarom dat zo jammer is.

18 Voor de oorlog was zangeres Jo Hekkert-van Eijsden een bekende Zaanse verschijning en een vertrouwde stem op de radio. George Slieker haalt haar uit de vergetel heid.

22 Om archeologische resten van het Zaanse verleden op te sporen trekken de leden van de Afdeling Zaanstreek, Waterland en omstreken van de Archeologische Werk-gemeenschap Nederland geregeld het veld in. Waar letten zij dan op en hoe leggen zij vast wat zij zien voor nader onderzoek?

26 Cees Kruit, architect in ruste, houdt zich bezig met het jongere verleden van de Zaanstreek. Hij zorgde voor infor -matie borden bij de industriële monumenten van Wormerland en speelt een belangrijke rol bij de totstand koming van het Van Gelder-monument. Cor van Dongen sprak met hem.

30 Weet u nog wat een bavelaartje is? In de serie Objecten uit het Zaans Museum vertelt George Slieker u er alles over.

32 Nederland viert een Ruslandjaar en dat laat de Zaanstreek natuurlijk niet onberoerd. Henk Elzenga schetst een beeld van ‘onze’ Tsaar Peter de Grote.

36 De Stichting Monumenten Spreken zoekt mensen die de verhalen achter de oorlogsmonumenten kunnen vertellen. In dit nummer een portret van twee van hen.

37 In Memoriam Klaas Woudt.

38 Boekennieuws. Nieuwe uitgaven over de Zaanstreek belicht.

41 Verenigingsnieuws. Berichten van de erfgoedorganisaties die voor iedereen interessant zijn.

43 Kroniek. Drie maanden de Zaanstreek, van oktober tot en met december 2012.

46 Agenda. Tips voor uitstapjes en evenementen in het vroege voorjaar.